Hírek, újdonságok

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
Egy kedves barátom élménybeszámolója: Nagy várakozással bontottuk ki a kilenc éve palackban, pincekörülmények között tartott szürkebarátot. Még emlékszem, milyen volt palackozás előtt. Üde, friss, de testes bor volt, korrekt, de nem tolakodó savakkal, és olyan dús illatokkal, hozzá gyümölcsös zamatokkal, amit szürkebarátban addig még nem tapasztaltam, (pedig kóstoltam, sőt ittam nagyszerű gyöngyös környéki pincékből származókat is. ) Már akkor feltűnt az összes császtai bor közös jellemzője, az enyhén sós, nagyon kellemes alapíz, vagy inkább utóíz, mely nem véletlenül a közelben termelt Borsodi Víz ásványosságára emlékeztet. (Ugyanabból a vulkáni tufából nyerik, mely a császtai szőlőhegyet is felépíti.) A bor minőségét már akkor sem lehetett egyszerűen a szép, vagy a nagyon jó jelzőkkel kifejezni, volt benne valami váratlan nagyszerűség, és az egész termőhelyre, benne a Virág pincészetre vonatkozó egyértelmű ígéret. Tapintható volt, hogy itt valami unikális (egyedi és utánozhatatlan) dolog van készülőben. Ezt az érzést a későbbi látogatásaim csak megerősítették bennem. Szinte mindegyik kipróbált szőlőfajtából sikerült kihozni a legjobbat, sőt annál is többet, egyedi íz- és illatvilágot, a termőhelyi adottságokon túl köszönhetően a gondos szőlőművelésnek, feldolgozásnak, a korszerű technikát és a hagyományos hordós érlelést ötvöző borkészítésnek. Vonatkozik ez a megállapítás a fehér és a vörös borokra egyaránt. Ez az egyetlen pince, ahol kizárólag jó és nagyszerű borokkal találkoztam. Tehát kinyitottuk a palackot. Kicsit félve, hogy a bor megsínylette a hosszú időt, a nem túl jó minőségű parafadugó miatt. Pohárba töltve a látvány megnyugtató volt, a bor alig sötétedett az elmúlt évtized alatt, és nem tolakodóan a jellegzetes szürkebarát illat tört föl belőle. Az első korty nem volt igazán meggyőző, csak annyit éreztünk, hogy a bor rendben van, nem ment tönkre, nem halt el. A látvány is gyönyörű volt, olajszerűen mozgó felület, gliceringyűrű, nagyszerű enyhén sötétbe hajló szalmasárga szín. Kis időt hagytuk levegőzni, és akkor jött a meglepetés. A bor először is hihetetlen gyümölcsös ízeket hozott elő magából. Ott volt benne a fentebb említett rendkívüli ásványosság is. És mindehhez hozzájárult egy olyan – az ászkolásnak köszönhető - utóíz, ami csak a nagyon érett, eredeti (azaz nem a most divatos, palackozzuk le és adjuk el gyorsan) tokaji boroknál, pl. klasszikus ófurmintoknál tapasztalható. De azokkal ellentétben ez a bor üde maradt, körtés, jonatánalmás és feketeszedres zamatokkal. És ez a páratlan ízkavalkád valami olyan hihetetlen harmóniában egyesült, mint egy Bach zenedarab. Minden kortyban felfedezhettünk valami új ízt, valami váratlan újdonságot. Barokk bornak mondanám, ha nem tartanám Bachot annyira romantikusnak. (Horowitz szerint ő volt az egyetlen romantikus zeneszerző.) Ezt a szürkebarátot palackozás előtti állapotában Vivaldi bornak nevezhettük, mostanra Johann Sebastian Bach borrá nemesült. Versenymű volt, most Passió. A Virág pincészet legendás bora. Terroir! Inni belőle több volt megtiszteltetésnél. Egy borszerető embernek megvilágosodás és égi üzenet. Életem legjobb bora.

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

A kötet igazi újdonság: könyv a könyvben. A kiadvány minden lapjának margóin szalagszerűen olvashatunk több mint 350 magyar borászatról (közöttük természetesen Virág Tamásról - Virág Pince), míg az oldalak belső felén igényes, jó minőségű képekkel díszített szabad folyású írás farag az olvasóból művelt borivót! A szerző a Magyar Borszakírók Körének alapító tagja, valamint 25 borral, borászattal kapcsolatos könyv szerzője. (Ők 23-an, Meglelé Borát sorozat, A szép magyar bor, Magyar Borászok könyvsorozat, Borpincék). Dlusztus Imre újságírói-szerkesztői munkásságáért több kitüntetést kapott, közöttük Táncsics-díjat is.

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
11. alkalommal kerül megrendezésre a Császtai Búcsú, melynek megszervezésében a Virág Pince és Virág Tamás nagy szerepet vállal.

Fordító/translator

Layout Type

Presets Color

Background Image